10.07.2009

Sabit ve İnsan

Sabit olmak nasıl birşeydir? Asla değişmemek, hep aynı olduğun yerde kaya gibi darbelere banamısın dememek. Kendi evrimine engel olmak. Engel olurken acı çekmek.Geriye dönüp baktığında "bunlar ve bu benmişim fakat artık değilim" diyememek.

Üzülüyorum bazen çünkü belki sabit olmak istiyorum kendi hayatımda. Değişmemek hep ama hep aynı kalmak. En büyük kayaları bile zaman ve su aşındırıyorken bu dünyanın böyle birşeye izin vermesi imkansıza yakın birşey.

Bazen bunu yapabilirsiniz. Bazen gerçekten geriye dönüp baktığınızda hiçbirşeyin değişmemiş olduğunu anlarsınız, herşey yerinde sayıyordur ve siz hala aynı sabitsinizdir. Belki bu nano ölçekte görülebilen ufak moleküllerin değişimi gibidir. Aslında olduğun yerdesindir sakalın uzar saçların seyrelir fakat sen hala sabit bir şekilde yaşıyorsundur.

Değişmeyi istemek ve bazen bunu reddetmek durum gereklerince olabilitesi gayet mümkün şeylerdir belkide.

Bazen ise insanlar o kadar sabittirlerdir ki kendi kişisel tarihlerinin Alfa ve Omega'sı olamazlar bile. Dışarıdan sürekli olarak açıklardır, zaman kontrol eder hepimizi ve zaman ipleri çeker zamanı geldiğinde, tekrar o zaman öğreniriz zamandır aslında hükmü kırılmayan.

Sabit olmak istemek ile değişim istemek arasındaki fark belki sadece geçen zamanın farkıdır. Sıcakta bunalan bir insan nasıl su istiyorsa eksi derecelerdeki insanın sıcağı istemesi gibi durumlardır etki eden zamana ve sabitliğe.

Ben bazen sabit olmasını istiyorum herşeyin, zamanın ve içinde bulunduğum bedenin sabit bir şekilde madde ve uzay yasalarının dışında varolmasını istiyorum. Böyle bir varoluş mümkün olsaydı eğer işte o zaman gerçekten Tanrı'nın tasmasının kopuşuna şahit olabilirdik.

Fakat durum şu ki; Ben tanrıya inanmam.

2 yorum:

Ahmet Kamil Keleş dedi ki...

Eğer ölümsüzlük mümkün olsaydı bunu gerçekleştirmenin ilk adımı herhalde sabitliği koruyabilmenin mümkün hale getirilmesi olurdu.

Sabitliğin imkansız olduğunu düşünüyoruz/biliyoruz. Ama kimi insanların (kimi insanlar dediğim, AKP seçmenleri veya geleneksel düşünce yapılarını kanun olarak benimsemiş insanlar filan) kafalarına baktığım zaman buna olan inancım azalıyor.

Future is ruined sevdiğim bir çalışmadır, bu arada.

Mert Günhan dedi ki...

"Sabitliğin imkansız olduğunu düşünüyoruz/biliyoruz. Ama kimi insanların (kimi insanlar dediğim, AKP seçmenleri veya geleneksel düşünce yapılarını kanun olarak benimsemiş insanlar filan) kafalarına baktığım zaman buna olan inancım azalıyor."

Kesinlikle.